Reconnective healing

Reconnective healing

 

Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele  Chinese Geneeskunde (TCG) bestaat al duizenden jaren en is een genezing systeem dat de mens holistisch benadert. TCG beschouwd lichaam en geest als een geheel en de mens als onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving. Ieder individu is uniek en alle lichamelijke en geestelijke ontwikkelingen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar voortdurend.

De mentaal – emotionele toestand, leefstijl en dieet worden als even belangrijke factoren gezien voor het welzijn, In evenwicht leiden ze tot harmonie en spreken we over een goede gezondheid. Ziekte kan dan ook gezien worden als een verstoring van dit evenwicht.

TCG werkt met principes en basisbegrippen die zich moeilijk laten vertalen in de westerse taal: Qi, Yin en Yang en Meridianen.

Qi

Simpel en kort uitgelegd: Qi is de energie die alles omvat en alle vormen aanneemt. Qi is zichtbaar als materie en onzichtbaar als lucht en ook als levensenergie of als informatie. Qi is het bloed dat voedt, maar Qi is ook de kracht die het bloed laat stromen.

Qi van het lichaam wordt gevormd uit voedsel (Maag en Milt) en lucht (Long) en verder ontwikkeld, verspreid en gebruikt door organen en systemen in een verfijnd, complex, cyclisch en voortdurend transformatieproces.

Yin en Yang

Qi is tweedelig. Yin en Yang zijn eigenschappen van Qi die aan elkaar tegenovergesteld zijn, maar ook elkaar opvolgen en aanvullen. Zij kunnen niet zonder elkaar bestaan: nacht en dag, zon en schaduw, koud en warm, donker en licht, vrouwelijk en mannelijk, binnen en buiten, voor en achter…. Alles heeft twee kanten. Deze tweedeling komt overal voor, in alle dingen, in de natuur en ook in het lichaam.

Wanneer Yin en Yang in evenwicht zijn is er een ideale toestand en spreken we over een goede gezondheid, maar als Yin en Yang uit evenwicht zijn kan er ziekte ontstaan.

Meridianen

Meridianen zijn de voor het oog onzichtbare kanalen waarlangs Qi zich beweegt. Meridianen zijn de verbindingswegen in het lichaam maar zorgen ook voor de verbinding tussen het lichaam en zijn omgeving.

12 paar meridianen, verbonden aan- en vernoemt naar de organen, hebben een extern en intern verloop en dringen door tot diep in het lichaam. Op deze manier wordt het hele lichaam voorzien van energie, bloed en voedingstoffen, maar wordt ook informatie overgedragen over de conditie en behoeftes van het lichaam.

Indicaties

Acupunctuur kan toegepast worden voor herstel bij alle klachten omdat het zich op de oorzaak richt en niet alleen op de symptoom. Acupunctuur werkt bijzonder mooi preventief: door regelmatig een behandeling te ondergaan wordt de balans onderhouden en de gezondheid blijft optimaal.

Het werkt  zowel voor volwassenen als voor kinderen van alle leeftijden. Herken je één of meer van onderstaande klachten? Dan kan acupunctuur een oplossing zijn:

 • Allergieën
 • Burn – out klachten
 • (Chronische) Vermoeidheid klachten
 • Chronische klachten aan het beweging apparaat
 • Depressie
 • Gewrichtsklachten, artrose en (reumatoïde) artritis
 • Gynaecologische klachten
 • Herstel na trauma fysiek en emotioneel
 • Hoofdpijn, migraine
 • Huid problemen, eczeem, uitslag, huid allergieën, psoriasis
 • Immuniteit problemen.
 • Infertiliteit, zwangerschap en post-partum klachten
 • Insomnia
 • Menopauze
 • Ondersteuning en herstel na ernstige problematiek zoals kanker

Hoe vaak te behandelen met Acupunctuur

De behandelfrequentie en het aantal nodige behandelingen verschilt per persoon en per aandoening. Het beste voor het herstelproces is bijvoorbeeld de eerste twee weken twee keer per week, drie weken één keer per week en daarna afhankelijk van de resultaten
steeds meer afstand nemen tussen twee opvolgende behandelingen. Dit bespreek ik met je tijdens de eerste consult, omdat iedere behandeling op maat is.

Omdat iedere behandeling op maat is zal dit tijdens ons eerste consult besproken worden.

Heb jij gezondheidsklachten en wil je daar graag verbetering in?

“....Omdat ik in mijn praktijk simpelweg de beste behandeling wil aanbieden aan mijn patiënten  voor een optimale gezondheid....”